Ceviz Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi

Paylaş
 

Diğer ağaçlar gibi ceviz çeşitlerinin da belirli bir yaşam çizgisi vardır. Örneğin aşırı soğuk ve sıcak, ceviz ağaçlarını öldürecektir. Ekstrem durumlar sadece ceviz ağaçlarına değil, diğer tüm ağaçlara da zarar verecektir. Çünkü ceviz ağacı gibi her ağaç özünde bir canlıdır. Bu canlıların daha uzun yaşamaları için gerekli koşullar sağlanır ve canlıların istek-ihtiyaçları karşılanırsa uzun yıllar diğer canlılara yaşam kaynağı olmayı sürdürebilirler. Bu durumun aksi ise hem ağaca zarar verir hem de ağacın ömrünü kısaltır. Bu da, verimliliği doğrudan etkileyecektir. Ayrıca su, gübreleme, budama ve aşırı havasızlık-tıkanıklık ceviz ağacına zarar verebilir.

 

Peki uygun konum ve koşullar nelerdir? Uygun koşullar aşıldığında ne gibi önlemler alınmalıdır? Duruma bir göz atalım.

 

 

  • Kış Mevsiminde Ağaçları Bekleyen Tehlikeler

 

 

Bu sorun, özellikle karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde ceviz yetiştirenler ile ilgilidir. Panik içerisindeki ceviz yetiştiricilerine bir müjde verelim: Ekstrem bir durum söz konusu olmadığı müddetçe, ceviz ağaçları kar ve tipiden, soğuk kış aylarından zarar görmez. Ancak yoğun kar yağışı olan bölgelerde ceviz ağaçları karlar altında kalabilir. Ceviz ağaçları, özellikle derine dikilirse geçici olarak hava alamayabilir. Nefes alamayan ceviz ağaçlarının zarar görmesi oldukça doğaldır. Bu sebepten bir ceviz ağacı karlar altında kaldığı zaman havasızlık yaratan kar birikintilerini temizlemeniz gerekir.

 

Zarar verme potansiyeline sahip bir diğer sorun ise dalların üzerindeki karın uyguladığı basınçtır. Yoğun kar yağışında dallarda biriken kar, dalları kırabilir. Bu duruma çözüm olarak dallardaki karların temizlenmesi, bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

 

 

  • İlkbahar ve Sonbaharda Ağaçları Bekleyen Tehlikeler

 

 

Bazı ceviz ağaçlarının kış mevsiminin zorlu şartlarına karşı duyarlı olduğundan söz etmiştik. Örneğin, dona en dayanıklı türlerden biri Chandler ceviz ağacıdır. Bununla birlikte ilkbahar ve sonbahar donlarına dahi dayanamayan, hassas türlerden biri de Yalova ceviz ağacıdır. Ancak her ceviz ağacında bazı don hasarları görülebilir. Özellikle geç donların neden olduğu hasar kimi ağaçlarda çok büyük olabilmektedir.

 

İlkbaharda görülen geç don olaylarına hazır ve uygun olmayan cevizler, bu durumdan oldukça zarar görmektedir. Bu şekilde ilkbaharda geç don olayları görülen iklim koşullarına sahip bir bölgede, bu duruma dayanıklı olmayan bir ceviz türü yetiştirilmemelidir. Dikili bir araziye sahipseniz vahşi doğada olabildiğince erken önlemler alabilirsiniz. Ağaçların kuru soğukla olan mücadelesini kolaylaştırmak için hava durumu bilgilerini de göz önünde bulundurarak sulama yapabilirsiniz. Bu sayede doğru zamanlarda sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Sonbaharda ilk don, kuruluğun ve soğuğun erken etkileri nedeniyle karasal iklimlerde meydana gelen bir olaydır. Genellikle bu durumlara budanan, geç sulama ve gübreleme yapılan ağaçlar hazırlıksızdır. Ağaçları belirtile süre içerisinde budar ve takvime uyarsanız, sonbaharın geç donlarına maruz kalmaktan kurtulursunuz. Plansız ve düzensiz budama, sulama ve gübreleme; ağacı donmaya meyilli hale getirebilir.

 

 

  • Yaz Sıcaklarında Ağaçları Bekleyen Tehlikeler

 

Ceviz fidanları sadece ekstrem soğuklarda değil, ekstrem sıcaklarda da zarar görebilir. Ceviz ağaçlarına özellikle karasal iklimlerdeki aşırı sıcaklıklar zarar vermektedir. Yaz sıcaklıklarının ceviz ağaçlarına zarar verdiğini anlamak zor değildir. Meyve ağaca düşüp çiçeklere zarar verirse bu yazın sıcaklığının ağaca zarar verdiğini göstermektedir. Tek yapmanız gereken ise ilaç desteği almaktır. Soğutucu ilaçlar, ceviz ağacını aşırı sıcaklıklara karşı daha dayanıklı hale getirecektir. Örneğin, Kaolin gibi ilaçlarla ceviz ağacının etrafına bir tabaka çizebilirsiniz.

 

Su ile karıştırılarak ağaç üstüne püskürtülen bu ilaçlar, toz halinde satın alınabilmektedir. İlacın ağaca püskürtülmesi ile ağaçta bir tabaka oluşacak ve ağaç aşırı sıcaklara karşı daha dayanıklı hale gelecektir. İlaç, etkisini 2 hafta boyunca koruyabilmektedir. Ancak bu ilaç, yağışlı dönemlerde etkisini hızla kaybedecektir. Bu durumda ilacı birkaç kez uygulamanız gerekebilir. Yağmurlu bir hava ile karşılaştığınızda, ilacı yağış bittikten sonra uygulayabilirsiniz ya da bi an önce uygulayıp yağıştan sonra tekrar uygulayabilirsiniz.

 

Sonuç olarak, her mevsim ve iklim koşullarında ceviz ağaçlarının zarar görmesi olası bir durumdur. Fakat bu durum, çiftçilerin zamanında uygun önlemi alması, iklim koşullarını göz önünde bulundurması ve uygun koşulları sağlaması ile önlenebilmektedir. Çiftçinin gerekli koşulları sağlamayıp zamanında önlem almaması bir canlının ölümüne ve maddi kayıplara yol açacaktır. Bu durumların önüne geçmek ise tamamen sizin elinizdedir.

 

Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili daha fazla bilgi almak için Tolga Özcan’ın kuruculuğunu yaptığı chandlercevizyetistir.com’u ziyaret edebilirsiniz.

  • Site Yorum

Bir yorum bırak